BejelentésForma-1 – Ahogy én látom

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.
Ennyi volt

 

Elkészült az új blogom, ami egyben azt is jelenti, hogy ennek a honlapnak a szerkesztését végleg lezárom. Kicsit ráuntam a folyamatos szarakodásokra. Szóval ezentúl a foxtrotf1.blogspot.hu-ra fogom föltenni a dolgaimat.

 

2013. 02. 26. 

2013

 


Nem tudom, ki hogy van vele, de az eddig bemutatott autók – legalábbis az élcsapatok gépei – az én szememben gyakorlatilag a tavalyiak minimális továbbfejlesztéseinek tűnnek. Tulajdonképpen ez abszolút mértékben érthető: az idei lesz a 2.4 literes éra utolsó éve, jövőre már 1.6-os turbómotorok fognak visítani a torpedókban, így logikus, hogy már egyetlen csapat sem kívánt – horribilis összegek ráfordításával – radikálisan új konstrukcióval előrukkolni. Mindez azonban akár pozitív előjelként is felfogható: a 2012-es szezon roppant izgalmasra sikeredett, és nem túlzás kijelenteni, hogy minden adva van egy hasonló folytatáshoz. No de azért várjuk meg az első tesztek eredményeit, noha messzemenő következtetéseket azokból sem lehet levonni.

Több egykori nagy versenyző hangot adott azon véleményének, hogy válság van a pilótapiacon. A kisebb csapatok – Marussia, Caterham és Sauber – kénytelenek voltak megválni tehetséges és sokat bizonyított versenyzőiktől pusztán amiatt, mert nem tudtak kellő mennyiségű szponzori pénzt letenni az asztalra. Giancarlo Minardi egyenesen arról beszélt, hogy a Forma-1 visszatér a kilencvenes évek szintjére, amikor is több kisebb csapat költségvetését a fizetős pilóták dobták össze, ami által a sport nem kicsit veszített presztízséből. Minardi nem a levegőbe beszél: 20 éven át a nevét viselő kiscsapat lényegében véve ugyanezt az eljárást alkalmazta, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy számos roppant tehetséges versenyző is náluk kapott először lehetőséget a bizonyításra – természetesen busás anyagi ellenszolgáltatás fejében. Ám ahogy Minardi példája is bizonyítja: a kilátástalan küzdelem előbb-utóbb menthetetlenül csődbe taszítja a mezőny végén vergődő kis költségvetésű istállókat. Legutóbb éppen az a HRT adta be a kulcsot, amely már a kezdetektől fogva reménytelenül versenyképtelennek bizonyult nem csak a középmezőnyhöz, hanem közvetlen riválisaihoz, a szintén egy helyben toporgó Marussiához (ex-Virgin) és Caterhamhez (ex-Lotus) képest is. Utóbbiak is kénytelenek voltak megválni dobogós helyezésekkel is büszkélkedő pilótáiktól az anyagi ellehetetlenülés megakadályozása végett, bár az igazat megvallva a versenyzők személye egy körönként 3-4 másodperccel lassabb autóban majdhogynem mindegy. A probléma inkább magában a kiscsapatok politikájában keresendő. Vijay Mallya példája bizonyítja, hogy az utolsó sorból is van előrelépés, ha kellő komolysággal, és megfelelő anyagi ráfordítással állnak hozzá a Forma-1-hez. Az indiai csapat sosem túlélésre játszott, hanem céltudatosan, lépésről lépésre valósította meg elképzeléseit, és az évek során egyre jobb formát mutatott. Már 2009-ben bombameglepetés volt Fisichella pole-ja és dobogós helyezése Belgiumban, de a tavalyi szezonzárón sem hiányzott sok a csodához. Vagy ott van Aguri Suzuki példája, aki egy ócska átalakított 2002-es Arrows-t nevezett be a 2006-os világbajnokságra, egy évvel később pedig Takuma Sato Kanadában úgy nyomta le Alonso McLarenjét, mint a bélyeget. Ehhez képest a mostani kicsik gyakorlatilag semmit se tudnak felmutatni. Nem hogy a pontszerzés, de még a Q2-be kerülés is szinte elérhetetlen távolságra van tőlük, és semmi jel nem utal arra, hogy ez a jövőben változni fog. Rendben van, hogy utolsónak is kell lennie valakinek, de ez a fajta hozzáállás magához a sporthoz szerintem abszolút méltatlan. Ami nem megy, azt nem kell erőltetni. Ezt még az öreg Minardi is belátta, akinek pedig hatalmas rajongótábora volt anno. De ugyan ki fog emlékezni 2-3 év múlva a HRT-re?

 


2013. 02. 04.

  

 

 

 

Vidám pillanatok

 

 

Ezen komolyan szakadni lehet... Külön felhívnám a figyelmet Aguri Suzuki jeleneteire. :)

 

 

 

Patrese asszony sem hazudtolja meg önmagát: jó talján módjára visít az anyósülésen, mialatt férje haláli nyugalommal tekeri a kormányt. Mammmamiiiaaaaaa, Riccardoooooo!!!!!!!!!!

 

 

Eddie Irvine sem esett kétségbe túlzottan, amikor egy szál seggben videózták a szállodai szobájában.

 

 

 

Ehhez pedig nincs mit hozzáfűznöm...

 Keresés a honlaponÜzenőfal


Név:

Üzenet:Hírek


Szavazás

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!